Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun

Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun
ZDROJ: Apetit

I když naši předkové sahali často hluboko do kapsy a neměli takový výběr surovin jako my dnes, dokázali připravit skvělé pokrmy, které se staly součástí tradiční české kuchyně. Ne prostá jídla jsme nezanevřeli ani v době luxusních restaurací a moderních bister. Pokud i vy hledáte inspiraci na levná a vydatná jídla, z našich receptů si jistě vyberete.

Část české lidové kuchyně zrcadlí život chudých lidí. Návratem k tradicím zbytečně nezatížíme peněženku, naučíme se neplýtvat jídlem a možná prospějeme zdraví. Prostá česká kuchyně je plná výživově hodnotných jídel!

Skromná jídla z toho, co bylo

Na talíři se často namísto masa objevovaly levnější potraviny. Především vypěstované obilniny – pohanka, jáhly, kroupy.

  • Rozhodně tyto plodiny vyzkoušejte, jsou bohaté na řadu vitamínů a minerálů. Dají se z nich připravit tradiční slané i sladké kaše, placky, nákypy, a směsi na způsob rizota. Naši předci z nich vařili různé kaše a husté polévky, které se jedly jako hlavní chod.

 Pro doplnění bílkovin nesměly chybět ani luštěniny. Fazole, čočka i hrách se připravovaly na mnoho způsobů.

Dalšími surovinami, které zasytily a doplnily bílkoviny a vápník byly vejce a mléčné výrobky – především kefír, tvaroh a podmáslí. V sezoně pochopitelně nesmělo chybět ovoce a zelenina ze zahrádky. Co se nespotřebovalo okamžitě, nasušilo se a zavařilo na zimní období.

  • Ve spíži lidé skladovali kysané zelí, povidla a další zavařeniny.
  • Zpracovávaly se celé suroviny a plodiny, máloco přišlo na zmar.
  • Polévky či vývary můžete připravit i ze zbytků, slupek, odřezků a jiných částí, které se běžně vyhazují.
  • Starší pečivo rozpečte, připravte z něj krutony nebo strouhanku.

Houby a lesní plody

Nedílnou součástí tehdejšího jídelníčku byly houby. Z čerstvých připravili rychlou smaženici a nasušené zásoby využili do tradičního houbového kuby nebo bramborové polévky.

  • Bez povšimnutí nenechali ani ostatní lesní plody jako borůvky, brusinky, maliny nebo ostružiny.
  • Sbíralo se i ovoce, které rostlo podél cest. Nejčastěji jablka, hrušky, švestky, slívy a špendlíky.
  • Podobně na tom byly i vlašské a lískové ořechy, na některém území i jedlé kaštany.

Opomíjené části 

Ve městě si méně majetní obyvatelé dopřávali levnější kousky masa. Oblíbené byly téměř všechny vnitřnosti, které si lidé dopřávali v nejrůznějších úpravách.

  • Dnes už je jíme méně než kdysi, ale například taková játra nejsou vůbec drahá, a přitom je to pochoutka a současně výborný zdroj železa a některých vitaminů.
  • Chutné a cenově dostupné jsou také srdíčka nebo ledvinky.
  • A dršťková polévka patří dodnes mezi jedno z našich národních jídel.
  • Silné vývary připravíte i z drůbežích skeletů a hovězích či vepřových kostí.
  • Vývar z uzených žeber je ideální základ pro hustou a sytou zelňačku, uzenou polévku, ale také boršč.

Brambory na nespočet způsobů

Velmi důležitou složkou byly brambory. Daly se snadno uskladnit i na zimu a jejich výhoda je, že se dají připravit jak naslano, tak i nasladko.

Zdroj: Autorský článek redakce Apetit

Autor: KatkaVavrova