Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pětici základních francouzských omáček zvládne každá dobrá kuchařka nebo kuchař. Které to jsou?

Steak s omáčkou espagnole
ZDROJ: ImageProfessional
sdílet:

Francouzská kuchyně byla vždy symbolem harmonicky poskládaných chutí a vůní. Do jejích pevných kulinářských základů neodmyslitelně patří i pět mateřských omáček, které jsou základem spousty dalších pokrmů. Víte, které to jsou a jak je připravit?

Svým vytříbeným jazýčkem a vynalézavostí se Francouzi řadí mezi nejlepší gastronomické země světa. Kromě delikátních polévek, luxusního pečiva, sýrů a dezertů jsou to právě omáčky, které dávají francouzské kuchyni pevné základy.

Jaká jsou pravidla omáček vycházejících z francouzské kuchyně?

  • Omáčka se vždy skládá ze tří hlavních složek – tekutiny, zahušťovadla a koření.
  • Nejběžnější zahušťovadlo používané ve francouzské kuchyni je tzv. roux – směs stejných dílů mouky a másla, které se spolu restují v pánvi nebo kastrolu za stálého míchání asi tři až pět minut. Roux je v podstatě jíška.

Bešamel

Lahodná bílá bešamelová omáčka je podle Francouzů jednou z nejjednodušších omáček. Objevil ji markýz Bechamel, šéfkuchař francouzského krále Ludvíka XIV., když hledal vhodnou omáčku k tresce.

Bílou barvu dodává omáčce mléko, krémovost zase kombinace másla a mouky. Pravá bešamelová omáčka se neobejde bez bobkového listu a Francouzi do ní často přidávají také hřebíček nebo muškátový oříšek.

Velouté

Velouté znamená v překladu samet, což dokonale vystihuje jeho hladkou a krémovou texturu. Světle zbarvené velouté opět začíná jíškou, ke které se přidává vývar. K dokonalé chuti velouté se skvěle hodí přidat také bílé víno.

  • Francouzi nepovažují velouté za samostatnou omáčku, ale spíše jako první fázi přípravy pokrmu. 

Espagnole

Ptáte se, co dělá španělská omáčka mezi francouzskými? Odpověď je jednoduchá, pochází totiž z kvalitní španělské šunky a rajčat, ale vytvořili ji Francouzi. Do základních ingrediencí se ještě přidává víno a trocha šunky. Po zredukování se omáčka ještě rozmixuje. Španělská omáčka se skvěle hodí k pečeným masům a steakům.

  • Espagnole je klasická hnědá omáčka připravovaná z kuřecího či hovězího vývaru, kořenové zeleniny a rajčatového protlaku, zahuštěná tmavou jíškou.
  • Španělská omáčka je výchozí surovinou pro přípravu omáčky demi-glace. Ta se připravuje rozředěním espagnol hovězím vývarem a následným zredukováním.

Holandská omáčka

Hollandaise je hedvábně hladká omáčka založená na směsi přepuštěného másla a citronové šťávy. Místo klasické jíšky ji zahušťují vaječné žloutky. Holandská omáčka se skvěle hodí k vejcím Benedikt, blanšírovanému chřestu nebo lososu. 

  • Francouzi tvrdí, že hlavními surovinami v holandské omáčce jsou trpělivost a úsilí. Žloutky se totiž mohou snadno srazit, proto se musí neúnavně a energicky šlehat nad vodní lázní.
  • Blízkou příbuznou holandské omáčky je beárnská omáčka neboli bernaise.
Skryt pre seznam

Rajčatová omáčka

Zatímco lehká italská rajčatová omáčka voní bazalkou, francouzská verze rajčatové omáčky je těžší a ucítíte z ní vůni slaniny či šunky.

Základem je kořenová zelenina, loupaná rajčata a rajský protlak. Přidat můžete také oblíbené bylinky. Hotová omáčka se rozmixuje nahrubo do husté konzistence a nejčastěji se používá na vepřové a drůbeží maso. 

Zdroje informací: TheGastronomicDaily, Apetit, Britannica, SimplyRecipes

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč