Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Arašídové věnečky se slaným karamelem a čokoládovou tonka ganache podle Josefa Maršálka
Arašídové věnečky se slaným karamelem a čokoládovou tonka ganache podle Josefa Maršálka
ZDROJ: Dereck Hard pro Potten & Pannen
sdílet:

Arašídové věnečky se slaným karamelem a čokoládovou tonka ganache podle Josefa Maršálka

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 90 minut Snadné Na 20 věnečků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6210 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 316 g
Tuky 503 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na věnečky od cukráře a porotce show Peče celá země Josefa Maršálka je všechno než obyčejný. Originální věnečky z odpalovaného těsta vás překvapí kombinací křupavých arašídů, slaného karamelu a čokoládové ganache s fazolí tonka. Jejich chuť vás naprosto uchvátí.

Suroviny

voda 100 g
mléko 110 g
sůl 3 g
vejce 220 g
nasekané
Na slaný karamel
sůl 2 g
Na šlehanou čokoládovou ganache s fazolí tonka
tmavá čokoláda 150 g
med 20 g
koření 1 ks
1 fazole tonka

Postup

1

Začněte přípravou ganache. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Polovinu smetany s nastrouhanou tonka fazolí přiveďte k varu a poté přidejte čokoládu. Sejmeme z ohně a přidejte vymačkanou želatinu a med. Tyčovým mixérem následně rozmixujte dohladka. Přidejte zbylou smetanu a ještě krátce promixujte. Směs uložte přes noc do lednice (minimálně na 12 hodin).

2

Připravte odpalovanou hmotu. Do hrnce navažte vodu, mléko, máslo, cukr a sůl. Přiveďte směs k varu. Naráz přidejte mouku a míchejte, až vznikne hladké kompaktní nelepivé těsto. Bude to trvat nejméně minutu. Sejměte z ohně.

3

Připravené těsto dejte do robotu a zhruba minutu nechte promíchávat plochým nástavcem. Do směsi postupně přidejte vejce. Nechte míchat na nízké otáčky, až je těsto dokonale hladké.

4

Troubu předehřejte na 180°C. Cukrářským sáčkem s řezanou špičkou nastříkejte na plech vyložený pečicím papírem věnečky o průměru 6 cm. Posypte nasekanými arašídy a pocukrujte moučkovým cukrem.

5

Pečte v předehřáté dozlatova, bude to trvat cca 30 minut. Během pečení neotvírejte troubu.

6

Zatímco se věnečky pečou, připravte slaný karamel. V rendlíku zahřejte k varu smetanu se semínky vyškrábnutými z vanilkového lusku. Stáhněte z ohně. Do jiného hrnce dejte máslo, cukr a sůl a za stálého míchání zahřívejte, až získáte světlý karamel. K připravené směsi přilijte horkou vanilkovou smetanu a dobře provařte. Nechte vychladnout.

7

Ganache vyšlehejte do pevné konzistence.

Arašídové věnečky se slaným karamelem a čokoládovou tonka ganache podle Josefa Maršálka
ZDROJ: Dereck Hard pro Potten & Pannen
8

Věnečky horizontálně prořízněte. Na spodní část naneste pomocí cukrářského sáčku s ustřiženou špičkou slaný karamel. Na karamel nastříkejte cukrářským sáčkem s řezanou špičkou vyšlehanou ganache, přiklopte vrchní částí věnečku a podávejte.

O receptu:

Recept byl připraven speciálně pro projekt Kuchyň dělá člověka. Jedná se pravidelnou sérii fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo a firmy Potten & Pannen – Staněk, kteří říkají: „Věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.“

Související články

Apetit magazín