Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chřestová polévka se špenátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1209 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 112 g
Tuky 59 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Snadná krémová polévka, kterou můžete donekonečna obměňovat dle nálady. Chřest se postará nejen o chuť, ale i o to, aby bylo v polévce do čeho kousnout. Pokud máte raději bílý, klidně po něm sáhněte!

Suroviny

nakrájené nadrobno
olivový olej 1 PL
400 g
oloupané a nakrájené na kostičky
vývar zeleninový 1 l
+ na ozdobení
hrášek 50 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
+ k podávání
výhonky červené řepy
na ozdobení

Postup

1

Šalotky opékejte na oleji, aby zezlátly.

2

Z chřestu odlámejte tuhé, dřevnaté konce (viz Něco navíc) a odkrájejte hlavičky. Zbylé stonky pokrájejte nahrubo, přidejte k šalotce a krátce orestujte. Přidejte brambory, zalijte vývarem a přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte, aby brambory změkly. Vhoďte špenát, hrášek a rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a zjemněte smetanou. 

3

Hlavičky chřestu opečte na másle. Polévku rozdělte na talíře, ozdobte opečenými špičkami chřestu, špenátovými lístky, zakapejte ještě smetanou, posypte výhonky červené řepy a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Chřestové konce můžete použít do zeleninového či jiného vývaru. Pokud jsou ale opravdu dřevnaté, vyhoďte je. Můžete je přihodit i do polévky – v takovém případě je ale dobré ji protřít přes síto. S hráškem nakládejte opatrně, pokud ho dáte do polévky moc, nebude v ní chřest vůbec cítit. A to je škoda. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín