Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Filipínské hovězí mechado
Filipínské hovězí mechado
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Filipínské hovězí mechado

4.2/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4382 kcal
Bílkoviny 223 g
Sacharidy 234 g
Tuky 279 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tam, kde na jihovýchodě a východě Asie nezapovídá konzumaci vepřového islám, jsou jeho tučné části, třeba bůček, považovány za nejcennější. V tomto filipínském pokrmu dodává neškvařené sádlo chuť hovězímu.

Suroviny

nakrájený na 5cm kostky
sádlo 120 g
syrové hřbětní sádlo, vychlazené a nakrájené na tenké špalíky
rostlinný olej 2 PL
oloupané a nakrájené na čtvrtky
mrkev 2 ks
oloupané a nakrájené na 5cm kousky
nakrájená nahrubo
česnek 5 stroužků
nakrájený nahrubo
sójová omáčka 4 PL
rajčata cherry 200 g
nasekaná
zbavená semínek a nakrájená na širší proužky
zbavená semínek a nakrájená na širší proužky
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Každou kostku masa prořízněte uprostřed ostrým tenkým nožem a otvorem protáhněte špalík sádla. Odložte stranou.

2

V hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte brambory a mrkev a opékejte mírně dohněda. Vyjměte z hrnce. Vsypte cibuli a česnek a opečte doměkka. Vsypte maso a za občasného promíchání ho opečte mírně dohněda. Vlijte citronovou šťávu a sójovou omáčku a prohřívejte ještě 2–3 minuty. Přidejte rajčátka, 500 ml vody a bobkové listy. Přiveďte k varu a seberte pěnu či ,nečistoty‘, které možná vyplavaly na hladinu. Zmírněte oheň, přiklopte a vařte zhruba 1,5–2 hodiny, aby maso změklo. Pokud by se tekutina příliš odpařila dříve, než maso změkne, přilijte vodu (klidně i několikrát, vždy cca 100 ml).

3

Pak vsypte odložené brambory a mrkev. Dále duste, až brambory změknou a omáčka zmenší objem, 20 minut. Přidejte papriky a vařte cca 2 minuty, aby zkřehly, ale zůstaly křupavé. Podle chuti osolte a opepřete. Jezte horké. Vhodná příloha: dušená dlouhozrnná rýže.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín