Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahodový cobbler
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4059 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 482 g
Tuky 177 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jen si představte tu nádheru – nadělíte si jeden dozlatova vypečený vláčný bochánek a poté naběračku sladkých voňavých jahod... Prostě letní pohádka!

Suroviny

jahody 1,4 kg
odstopkované, větší přepůlené
lze použít i kokosový nebo třtinový
semínka vyškrábnutá
NA BOCHÁNKY
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl špetka
máslo 180 g
vychlazené a nakrájené na kostičky + na vymazání formy
med 85 g
tekutý
např. Philadelphia
na posypání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Litinovou pánev, koláčovou formu či zapékací nádobu o průměru 26–30 cm vymažte máslem. Jahody dobře promíchejte s cukrem, citronovou šťávou a vanilkovými semínky a vsypte je připravené pánve/formy/nádoby.

2

Ve velké míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Pomocí vidličky nebo prstů rychle zapracujte do mouky kousky másla tak, aby směs připomínala drobenku. Podmáslí dobře prošlehejte s medem, vlijte k moučné směsi a krátce promíchejte, jen aby se těsto spojilo. V případě potřeby propracujte rukama. Nakonec ledabyle zapracujte krémový sýr, aby v těstě utvořil mramorovaný efekt.

3

Těsto můžete ukrajovat lžící (nebo lžící na zmrzlinu) a bochánek pak rukama lehce zploštit, nebo ho celé přendejte na arch pečicího papíru a rukama ho rozmačkejte na silnější placku. Pomocí kulatého vykrajovátka vykrojte zhruba 6 bochánků a rozložte je na jahody. Případné zbylé těsto můžete vytvarovat do silnějších placiček, upéct na plechu a podávat je jako vdolečky (scones), třeba s máslem a marmeládou.

4

Pečte 40–45 minut, nebo dokud jahody nezačnou bublat a bochánky nejsou krásně zlaté. Podávejte teplé. Můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Komentáře

24.08.2019 22:02

Broskve místo jahod a je to skvostné. Jen musím vychytat pečení. Bochánky z vrchu hodně opečené, dole lehce nedopečené..

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...