Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahodový kremeš
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Pro zkušené Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9139 kcal
Bílkoviny 209 g
Sacharidy 482 g
Tuky 714 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte z léta spoustu sirupu? Teď je čas ho využít! Kremeši dodá krásnou růžovou barvu a vám připomene, že i když jste zapadaní sněhem, zima není věčná!

Suroviny

chlazené
plnotučné nebo smetana na vaření
+ 1-2 lžíce do šlehačky
škrob 60 g
kukuřičný
cukrový sirup 150 ml
jahodový
na posypání

Postup

1

Listové těsto rozrolujte nebo vyválejte na dva pláty, dejte na plech vyložený pečicím papírem, propíchejte vidličkou a upečte dozlatova. Nechte úplně vychladnout.

2

Mléko či smetanu vlijte do rendlíku, přidejte cukr a přiveďte těsně pod bod varu. V misce smíchejte kukuřičný škrob se sirupem a trochou horkého mléka, přidejte prošlehané žloutky a ještě zhruba naběračku horkého mléka. Horké mléko v hrnci stáhněte z ohně a za stálého míchání metličkou do něj vmíchejte žloutkovo-škrobovou směs. Hrnec vraťte na oheň a za stálého šlehání zvolna vařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout a nakonec vešlehejte máslo.

3

Na dno obdélníkové koláčové formy položte jeden plát upečeného listového těsta, rozprostřete na něj krém a stěrkou uhlaďte povrch.

4

Smetanu ušlehejte s cukrem dotuha a naneste ji rovnoměrně na krém. Přiklopte druhým plátem listového těsta a dejte vychladit do lednice, nejlépe do druhého dne, aby se kremeš rozležel.

NĚCO NAVÍC
Na obarvení a oslazení krému můžete použít jakýkoli sirup – bezový zachová a podpoří přirozenou barvu žloutků, sirup z lesního ovoce krém ztmaví a dodá mu nafialovělou barvu, zkusit ale můžete klidně i třešňový sirup a do krému nakrájet černé třešně v sirupu, pokud je třeba máte schované ve spíži.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...