Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jehněčí kýta pečená s jarními cibulkami
Jehněčí kýta pečená s jarními cibulkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jehněčí kýta pečená s jarními cibulkami

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5200 kcal
Bílkoviny 483 g
Sacharidy 43 g
Tuky 314 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bude čtvrtek Zelený, bude beránek pečený! O tom, jaké to je, vzít na svá bedra úlohu symbolu, by mohla zjara jehňátka vykládat. Pokud si myslíte, že jste tradici učinili zadost tou piškotovou pečínkou s mašlí, která zdobí váš stůl, vyvedeme vás z omylu.

Suroviny

sůl a pepř
olej 6 PL
nejlépe olivový
rozmarýn 3 snítka
čerstvý nebo sušený
jarní cibulka 3 svazky

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C.

2

Kýtu omyjte, osušte, osolte a opepřete. Celou ji pomažte olejem a konec kosti pečlivě omotejte alobalem, aby se nespálil.

3

Kýtu položte na pekáč tučnou stranou vzhůru, obložte snítkami rozmarýnu (nebo posypte sušeným) a pečte 20 minut. Potom snižte teplotu na 180°C. Aby byla kýta dobře propečená, pečte ji od této chvíle 25 minut na každých 500g váhy. V našem případě tedy ještě 125 minut. Povrch kýty by měl být upečený dozlatova a křupavý.

4

20 minut před předpokládaným koncem pečení přidejte do pekáče s kýtou očištěné, na špalíčky nakrájené jarní cibulky.

5

Po upečení vyjměte kýtu a cibulky z pekáče a uchovejte je zakryté v teple dalších 10 minut.

6

Výpek zatím zaprašte moukou a asi minutu smažte. Za stálého míchání přilijte víno a chvíli povařte. Podle chuti osolte a opepřete.

7

Kýtu přendejte na velkou mísu a kolem dokola obložte cibulkami a snítkami rozmarýnu. Prohřátou omáčku podávejte v omáčníku zvlášť.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín