Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jogurtová polévka s orzem a cizrnou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2380 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 301 g
Tuky 52 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hustou krémovou polévkou z cizrny a jogurtu skvěle doplňuje orzo, tedy drobná těstovinová rýže, a křupavá kořeněná cizrna. Navíc polévce dodávají na sytosti.

Suroviny

těstovinová rýže 50 g
orzo
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar kuřecí 750 ml
nebo zeleninový
škrob 1 PL
kukuřičný
koření 1 ČL
kořenící směs na tzatziki (množství přizpůsobte své chuti)
cizrna 400 g
1 konzerva – cizrna scezená, propláchnutá a okapaná
Na dokončení a ozdobení
olivový olej panenský
nebo mleté chilli
chilli sušené
vločky

Postup

1

Orzo uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, aby bylo al dente (trvá to asi 10 minut). 

2

Současně přiveďte v jiném rendlíku k varu vývar. V misce prošlehejte dohladka vidličkou škrob a žloutek, pak důkladně vešlehejte 2–3 vrchovaté lžíce jogurtu. Potom přidejte zbývající jogurt a vymíchejte dohladka. Vmíchejte koření na tzatziki, kurkumu a trochu pepře.

3

Vývar odstavte, vlijte jogurtovou směs a metlou ji důkladně vešlehejte. Pak postavte na velmi mírný oheň a metlou míchejte, až se směs začne zvolna vařit. Míchejte ještě asi 4 minuty, aby trošku zhoustla. Pak vsypte 2/3 cizrny a prohřejte ji. Podle chuti lehce dosolte. Odstavte. 

4

Mezitím opečte zbývající cizrnu v pánvi na troše oleje dozlatova, ke konci vmíchejte mletou papriku nebo chilli.

5

Při podávání dejte do každého talíře či misky trochu orza a zalijte polévkou. Podávejte pokapané olejem a ozdobené chilli vločkami a opečenou cizrnou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín