Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí vývar se zázvorem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2283 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 288 g
Tuky 78 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuřecí vývar je léčivý, a když jej doplníte zázvorem a česnekem, je to ta nejlepší medicína na podzimní plískanice.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nadrobno
mrkev 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 8 stroužků
nasekaných nahrubo
zázvor (čerstvý) 2 PL
oloupaný, nadrobno nasekaný
vývar kuřecí 800 ml
sůl
těstovinová rýže 100 g
orzo
libeček
nebo hladkolistá petrželka, na ozdobení
chilli sušené
vločky (nemusí být)

Postup

1

V hrnci rozehřejte olej. Opečte na něm kuřecí stehna dozlatova, pak maso vyjměte a z kuřete kůži stáhněte (nemusíte ji vyhazovat, kůži můžete ještě více vykřupat nasucho na pánvi nebo v troubě a sníst). Na vypečený tuk do hrnce vsypte cibuli, celer, mrkev, česnek a zázvor. Opékejte a míchejte asi 8 minut, až zelenina zezlátne a začne měknout – pokud se příliš připéká, podlijte troškou vývaru nebo vody a nechte odpařit. Jakmile je zelenina zkaramelizovaná, přilijte veškerý kuřecí vývar, přidejte k němu 250 ml vody, bobkové listy a osolte. Do hrnce vložte kuřecí stehna bez kůže. Přiveďte polévku k varu, pak stáhněte plamen a nechte asi 40 minut vařit pomalým varem.

2

Zkontrolujte kuřecí maso, mělo by odpadat od kostí. Pokud chcete jen vývar bez zeleniny, obsah hrnce slijte přes cedník. Maso oberte, natrhejte na kousky a vraťte do vývaru. Pokud chcete ve vývaru i zeleninu, vyjměte pouze stehna, maso oberte a vraťte do hrnce.

3

V dalším rendlíku přiveďte k varu osolenou vodu, vsypte těstovinovou rýži a vařte asi 8 minut, slijte a přidejte do vývaru. 

4

Ochuťte vývar troškou citronové šťávy, dosolte a posypte lístky libečku nebo petrželky a chilli vločkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín