Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Makový chlebíček se švestkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 50
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4283 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 476 g
Tuky 213 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo by nemiloval švestky s mákem?! A drobenkou navrch. Tenhle chlebíček je dokonalý v každém kousku, křupavý díky drobence, nakyslý díky švestkám a navíc vydrží dlouho vláčný.

Náš tip: Připravte si také borůvkový chlebíček z Líné kuchařky podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Suroviny

máslo 125 g
+ na vymazání formy
vanilkový extrakt 1,5 ČL
vejce 3 ks
mák celý 2 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl ¼ ČL
mléko 50 ml
přepůlené, bez pecky (větší můžete překrájet na čtvrtiny)
Na drobenku
drcené
třtinový cukr 2 PL
mák celý 2 ČL
skořice ¼ ČL
sůl 1 špetka

Postup

1

Všechny ingredience na drobenku dejte do misky a prsty důkladně promněte.

2

Troubu předehřejte na 170 °C a formu na chlebíček (11 x 26 cm) vymažte lehce máslem a vyložte papírem na pečení.

3

V míse prošlehejte elektrickým mixérem máslo, cukr a vanilkový extrakt. Po jednom zapracujte vejce.

4

V jiné míse promíchejte sypké ingredience: mouku, mák, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. V další prošlehejte zakysanou smetanu a mléko.

5

Mixér zapněte na pomalé otáčky a střídavě zapracovávejte sypkou směs a smetanu s mlékem. Hotové těsto vlijte do připravené formy, poklaďte půlkami nebo čtvrtkami švestek, posypte drobenkou a dejte péct na cca 45 minut (dle velikosti formy a výšky chlebíčku). Proveďte test špejlí.

6

Hotový chlebíček vyjměte z trouby a nechte částečně zchladnout ve formě, poté vyjměte a přendejte na mřížku nebo rovnou na servírovací talíř.

NĚCO NAVÍC
Pokud se vám nedostává švestek, nebo na ně nechcete čekat, sáhněte klidně po blumách.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín