Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená terinka s kaštany, batáty a dýní
Pečená terinka s kaštany, batáty a dýní
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Pečená terinka s kaštany, batáty a dýní

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2275 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 335 g
Tuky 90 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

U terinek je vždy nejdůležitější prezentace, na skládání si proto dejte opravdu záležet. Pečlivost se projeví na krásném řezu. Výhodou je, že pečenou terinku s kaštany, batáty a dýní klidně můžete udělat den předem.

Suroviny

nakrájené na tenké plátky
máslo 100 g
+ na vymazání formy
chilli sušené 1 špetka
vločky
šalvěj 1 svazek
lístky otrhané a nakrájené nahrubo + celé na ozdobení
kaštany 180 g
vařené a oloupané kaštany (nejlépe vakuově balené), nasekané
strouhanka 100 g
sušené meruňky 50 g
nakrájené nadrobno
sůl
brusinková zavařenina 4 PL
lépe brusinková omáčka
batáty 400 g
dýně 400 g

Postup

1

Cibuli, máslo a chilli dejte do pánve na střední plamen a zvolna opékejte, aby cibule zesklovatěla. Vmíchejte šalvěj a ještě 2 minuty opékejte.

2

Kaštany, strouhanku a meruňky dejte do mísy, přidejte polovinu zesklovatělé cibule a osolte. Zbylou cibuli promíchejte s brusinkovou omáčkou.

3

Batáty a dýni (každé zvlášť) nakrájejte na mandolíně nebo pomocí robotu s krájecím nástavcem na tenké plátky. Každou hromádku nakrájené zeleniny rozdělte na třetiny a lehce osolte.

4

Máslem vymažte 900 g formu na biskupský chlebíček a vyložte ji pruhem papíru tak, aby zakryl dno a kratší boční strany.

5

Troubu předehřejte na 190 °C. Dno formy vyložte plátky dýně (spotřebujete tak první třetinu). Dejte si záležet, po vyklopení bude právě dýně tvořit vršek terinky, snažte se proto, ať je co nejhezčí a nejúhlednější. Na dýni rozložte třetinu batátů. Na ně rozetřete zhruba polovinu kaštanové náplně a polovinu brusinek s cibulí. Pokračujte třetinou dýně, batátů, zbylou náplní, brusinkami s cibulí a zakončete vrstvou dýně a batátů.

6

Formu zakryjte folií, dejte do trouby a pečte zhruba 2 hodiny, aby batáty a dýně změkly. Vyjměte, nechte lehce zchladnout a vyklopte na servírovací talíř. Sundejte pečicí papír a podávejte zdobené šalvějí.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...