Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perník se sušeným ovocem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 38
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 menší plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7073 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 945 g
Tuky 292 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krásně vláčný perník je plný sušeného ovoce a ukrytý pod čokoládovou čepicí.

Suroviny

med 200 g
máslo 100 g
třtinový cukr 200 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
vejce 2 ks
Na náplň
meruňkový džem 265 g
sušené meruňky 50 g
na kostičky
sušené švestky 50 g
na kostičky
meruňkovice 60 ml
nebo meruňkový likér
Na polevu
tmavá čokoláda 200 g

Postup

1

Sušené ovoce na náplň propláchněte horkou vodou. Všechny přísady na náplň smíchejte a nechte 2 hodiny stát, aby ovoce změklo. Troubu předehřejte na 180 °C.

2

V kastrůlku zahřejte med, přidejte cukr, mléko a máslo a míchejte, až se cukr rozpustí, a nechte trochu zchladnout. Mouku prosejte s kypřicím práškem, perníkovým kořením a kakaem.

3

Pak přimíchejte medovou směs a vejce a vypracujte hladké těsto.

4

Polovinu těsta rozetřete do formy s vyšším okrajem 20x30 cm vyložené pečicím papírem. Pomocí lžičky na povrch rozdělte náplň.

5

Na to rozprostřete zbylé těsto a povrch uhlaďte. Pečte asi 45 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou.

6

Přísady na polevu za stálého míchání zvolna rozpusťte ve vodní lázni. Nechte mírně zchladnout a naneste na zchladlý perník vyndaný z formy. Po ztuhnutí krájejte na kostky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/5

Komentáře

05.05.2019 21:46

Podaril sa úžasne! Do polevy som nedala maslo a nechýbalo tam.

16.04.2015 11:07

U nás velmi oblíben, jen druhou polovinu těstatrochu ředím, aby se lépe roztekla na náplň.

03.10.2014 20:10

Zkoušela jsem hned, když vyšel v časopise. Byl pekelně sladký, ale tááák dobrý :)

29.07.2014 12:48

Vynikající. Jen jsem do polevy již nepřidávala máslo a udělala jen ze smetany a čokolády.

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...