Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perníková chaloupka
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než dvě hodiny Snadné Na 16–20 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5954 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 1089 g
Tuky 107 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perníkové odřezky vzniklé při tvoření chaloupky nebo adventního kalendáře můžete rozdrobit a použít jako základ nepečených perníkových kuliček.

Suroviny

Na perníkovou chaloupku
med 250 g
třtinový cukr 250 g
máslo 100 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
vejce 1 ks
Na bílkovou polevu

Postup

1

Připravte těsto. V hrnci za stálého míchání zahřívejte med, cukr a máslo, až se cukr rozpustí. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout.

2

Ve velké míse smíchejte mouku s perníkovým kořením a kypřicím práškem. Vejce rozšlehejte, přidejte k mouce spolu s medovou směsí a vše dobře prohněťte. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte přes noc do lednice.

3

Druhý den předehřejte troubu na 170 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem.

4

Těsto rozpulte a každý díl vyválejte na plát o tloušťce 5–6 mm. Přeneste pláty na plechy a pečte 15–20 minut.

5

Mezitím z pevného kartonu vystřihněte šablony na přední a zadní stranu domu, boky, střechu a komín.

6

Umístěte šablony na horké perníkové pláty a ihned vyřízněte všechny části domu, nezapomeňte na okenní a dveřní otvory. Těsto musí být při krájení ještě horké, jinak se při vykrajování zlomí. Díly perníkové chaloupky nechte vychladnout na mřížce.

7

Na polevu ušlehejte z bílku tuhý sníh, postupně do něj přidávejte moučkový cukr.

8

Boky chaloupky k sobě přilepte polevou a nechte dobře zaschnout.

9

Střešní díly také přilepte polevou a nechte zaschnout, až poté nasaďte komín, přilepte a nechte zaschnout.

10

Nalijte zbývající polevu do zdobicího sáčku s malým otvorem a ozdobte chaloupku podle libosti.

11

Nechte důkladně zaschnout a pokud chcete, umístěte do domu čajovou svíčku (s baterií).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/12

Apetit magazín