Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pomalu pečená kachna
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 332
Více než dvě hodiny Velmi snadné 2-4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 889 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 124 g
Tuky 31 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neuvěřitelné třináctihodinové pečení kachny je přesně ten recept, který vás dostane na kolena. Nejdříve kroutíte hlavou, moc nevěříte, nakonec se do něj pustíte a pak už to nikdy nechcete dělat jinak. Pomalu pečená kachna je prostě neodolatelná. Prsíčka se skoro sama odlupují od kosti, kůžička křupe a voní i chutná po medu. Maso pomalu pečené kachny je díky pozvolné přípravě křehké a výborné.

Suroviny

o váze cca 2 kg
sůl 5 ČL
kmín 3 ČL
med 150 ml

Postup

1

Osolte a okmínujte
Kachnu omyjte a osušte. Pak odřízněte přebytečný tuk u biskupa a u krku a kachnu důkladně osolte. Solte uvnitř i zvenku a snažte se sůl rozetřít do všech záhybů. Pak ji posypte kmínem, vložte do pekáčku, mírně podlijte vodou, přiklopte a pečte sedm hodin při 90 °C.

2

Zvyšte teplotu
Po sedmi hodinách bude vaše kachna vypadat, jako kdybyste ji jen lehce povařili, kůže bude mít žlutou barvu a maso ještě nebude úplně měkké (vidlicí nepropichujte). Zvyšte teplotu na 120 °C a dopřejte masu posledních šest hodin. Stále pečte přiklopené, nepodlévejte, tuk neodebírejte.

příprava kachny

3

Pomažte medem
Hodinu před koncem celého pomalého pečení pekáč odklopte, do malého hrnečku si přelijte med a pomocí mašlovačky kachnu potřete; k medu můžete přidat i výpek. Kůže krásně zezlátne a bude křupavá. Podle uvážení můžete zvýšit teplotu trouby nebo dát kachnu pod gril.

4

Rozdělte prsa
Kachnu naporcujte tak, jak jste zvyklí. Snažte se ale každému ze strávníků dát kousek prsíček, ta jsou po několikahodinové úpravě obzvlášť fenomenální! Maso je lahodné, krásně růžové, křupavé, a přitom vláčné. Podávejte s knedlíky a zelím.

polévání a pečení kachny

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

17.12.2017 23:02

Delala jsem jiz nekolikrat min.7x a vzdy perfektni.A pokazde pecu v noci kdyz spim-kachna se pece sama, v litinovem hrnci 's poklici vzdy podleji cca 200ml vody a jeste nikdy se mi nestalo ze by kachna nepustila tuk a stavu.Naopak je v hrnci obojiho dost...nema šanci se spalit.Medu davam mene.Kachna je dokonala a ma ruzova prsicka ktera jsou lahodna a nevysusena.Doporucuji.Pecu na horni-spodni bez horkovzduchu ale i snim jsem pekla a v pohode.

17.12.2017 23:01

Delala jsem jiz nekolikrat min.7x a vzdy perfektni.A pokazde pecu v noci kdyz spim-kachna se pece sama, v litinovem hrnci 's poklici vzdy podleji cca 200ml vody a jeste nikdy se mi nestalo ze by kachna nepustila tuk a stavu.Naopak je v hrnci obojiho dost...nema šanci se spalit.Medu davam mene.Kachna je dokonala a ma ruzova prsicka ktera jsou lahodna a nevysusena.Doporucuji.Pecu na horni-spodni bez horkovzduchu ale i snim jsem pekla a v pohode.

30.12.2016 10:09

Nikdy nedělejte tento recept!Komu se tento recept povedl ať si pomocí teploměru do trouby porovná jaký obrovský rozdíl má mezi skutečnou teplotou v troubě a teplotou nastavenou!Nyní přidám odkaz na pomalu pečenou HUSU.TAM porovnejte nejen teplotu pečení ale i hmotnost.Zatímco kacna má cca 2 kg-tak husa má 3,5 kg-5 kg!
http://hobby.idnes.cz/svatomartinska-husa-krok-za-krokem-pece-se-sama-b…

16.03.2015 20:09

Zdravím, tak jsem pekla kachničku na 90 stupňu 6 hodin, během toho jsem si lehla a probudil mě až dým z trouby. Kachna na padrť a i část kuchyně. Byla jsem ráda, že neuhořeli moji spolubydlící. :-)

13.10.2015 16:58

Příště to chce před pečením kachny aspoň litr kávy, ;-)

24.04.2016 12:12

Nebo pect pres noc? ;-)

17.12.2017 08:50

To je divne....pecu takto kachnu uz po 7 a vzdy uplne v pohode.A to pokazde na noc,jdu klidne spat.Pecu v litinovem hrnci 's poklici,podleji tak 150-200ml vody a kachna vzdy pusti tolik stavy+tuku ze nema sanci se vyparit.

05.12.2014 23:10

Doplnil jsem recet o oblíbenou pochutinu naší smečky - pečené zelí. Dvě hodiny před dokončením je potřeba kachnu vyjmout (nakonec ve dvou lidech, už je příliš rozpadavá) a do pekáče i s výpekem! doslova natlačit směs nakrouhaného červeného zelí (dávám horní část ze dvou hlávek, bez žeber), cibule (4-5), soli a kmínu podle chuti a kachu (opět ve dvou) vrátit na zelí. Dál recept držím stejně (jen medu dávám velmi málo, moje smečka nemusí sladkou chuť) a pokud to stihnu, dám kombinaci houskových a bramborových knedlíků.

22.12.2009 12:04
Zdravím, mohl by mi prosím někdo poradit, jaké teploty mám zvolit v případě, že mám horkovzdušnou troubu? Moc děkuji.
30.11.2009 16:38
Zdravím, tato verze je i v "rychlejší verzi", tj. 4 a půl hodiny, na 120 st. C. vynikající, vzhledem k množství medu v tomto receptu je ale asi více žádoucí uvedený způsob. Dobrou chuť!

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...