Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rajská omáčka s hovězím masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 30
Do 90 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1565 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 232 g
Tuky 28 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Božská rajská jako od babičky! Rajská omáčka s hovězím masem je skvělou cestou jak upotřebit hovězí maso z vývaru. Hospodárný způsob a tradiční recept na kompletní nedělní oběd. Rajská omáčka je zkrátka klasika. 

 

Suroviny

menší, nakrájená na kousky
mrkev 1 ks
velká (či 2 malé), nakrájená na kousky
kousek, nakrájený na kousky
petržel 2 ks
malá, nakrájená na kousky
dobrý (my jsme použili italský doppio concentrato)
skořice ¼ ČL
mletá
pepř celý 3 kuličky
nové koření 1 kulička
malý
tymián 3 snítky
svázané společně s bobkovým listem kuchyňským provázkem
až 2 lžíce
vinný ocet bílý kapka
nebo jablečný
vývar hovězí 1 l
či zeleninový
zralá, nakrájená
dobré
z 1/2 citronu
uvařené z vývaru, k podávání

Postup

1

V rendlíku opékejte na másle cibuli a kořenovou zeleninu asi 3 minuty, potom přidejte protlak, opečte ho a pak přidejte i koření, svazek tymiánu s bobkovým listem a kůru z citronu; opečte dozlatova.

2

Pak zaprašte moukou, nechte chvíli opékat, zakápněte octem, pak zalijte vývarem, přidejte cukr, rajčata, víno i citronovou šťávu.

3

Asi 1 hodinu zvolna vařte.

4

Pak vyjměte svazek bylinek a citronovou kůru.

5

Hotovou rajskou omáčku propasírujte přes síto a v případě potřeby ještě rozmixujte, podle chuti dolaďte a podávejte s masem z vývaru.

NĚCO NAVÍC
K rajské omáčce můžete podávat houskové knedlíky, těstoviny (třeba domácí nudle – viz recept na polévku) nebo rýži.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín