Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ryba v kokosové strouhance s ananasovou salsou
Ryba v kokosové strouhance s ananasovou salsou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ryba v kokosové strouhance s ananasovou salsou

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4373 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 607 g
Tuky 182 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídlo, které můžete rozložit na komponenty: ananasovou salsu lze podávat i ke krevetám či kuřeti, rýži prakticky ke všemu – ladí třeba k pálivému jamajskému kuřeti jerk nebo k teriyaki omáčce. Zkuste to ale nejdřív všechno dohromady s rybou, je to povedená kombinace.

Suroviny

Na kokosovou rýži
rýže jasmínová 1,5 hrnku
sůl
citronová tráva 1 ks
nakrájený na kusy a podrcený (lze vynechat)
Na rybu
bělomasá ryba 4 filety
pevné, bez kůže (např. treska, halibut)
sůl
pepř
čerstvě mletý
limetová šťáva
na pokapání
kari koření 1 ČL
na obalení
vejce 2 ks
rozšlehaná
strouhanka panko 1 hrnek
rostlinný olej
na smažení
Na salsu
ananas ¼ ks
čerstvý, na kostičky
nadrobno
na kostičky
limetová šťáva 1 PL
koriandr čerstvý
listky na posypání
Na avokádovou omáčku
limetová šťáva
podle chuti
sůl
pepř
čerstvě mletý
koriandr čerstvý 1 hrst
lístky nasekané

Postup

1

Na kokosovou rýži vsypte do rendlíku rýži, vlijte kokosové mléko a konzervu od mléka naplňte vodou a přilijte do hrnce. Přidejte sůl, špetku cukru a podrcené kusy citronové trávy, pokud používáte. Přiveďte k varu a občas zamíchejte, aby se rýže nepřichytila. Pak stáhněte plamen na minimum, přiklopte a vařte pomalu asi 20 minut. Odkryjte, načechrejte vidličkou, přiklopte a nechte před podáváním ještě 5 minut zakryté stát.

2

Zatímco se vaří rýže, připravte rybu. Filety osolte, opepřete, pokapejte limetovou šťávou. Smíchejte kari koření s hladkou moukou, do další misky dejte rozšlehaná osolená vejce a v poslední smíchejte strouhanku panko a kokos. Rybu obalte nejdřív v mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec v kokosové strouhance.

3

V rendlíku rozehřejte vyšší vrstvu oleje a osmažte filety dozlatova, cca 4 minuty z každé strany. Vyjměte a odložte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se odsál přebytečný tuk.

4

Všechny ingredience na salsu promíchejte a odložte stranou.

5

Avokádo rozřízněte, zbavte pecky a vydlabejte dužinu. Rozmačkejte a smíchejte s limetovou šťávou, solí, pepřem a koriandrem (nebo rozmixujte, pokud chcete omáčku zcela hladkou). Chcete-li tekutější konzistenci, přidejte trochu vody.

6

Na talíř dejte rýži a porci ryby, posypte salsou a podávejte s avokádovou omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...