Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sekaná z černých fazolí s avokádovou pomazánkou
Sekaná z černých fazolí s avokádovou pomazánkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sekaná z černých fazolí s avokádovou pomazánkou

4.2/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5820 kcal
Bílkoviny 230 g
Sacharidy 849 g
Tuky 95 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až tuhle mexicky laděnou veganskou „sekanou“ ochutnáte, pochopíte, proč jsme se o ni po nafocení málem poprali. Je totiž tak dobrá, že se i milovníci masa (a že jich v redakci pár máme) budou nevěřícně oblizovat. 

Suroviny

lněná semínka 3 PL
mleté
olivový olej 1 PL
+ na potírání
nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
zbavená semínek a nakrájená na kostičky
mrkev 1 ks
nastrouhaná nahrubo
zbavená semínek a nakrájená na kostičky
římský kmín 1,5 ČL
mletý
chilli sušené 1,5 PL
nebo méně, podle chuti
oregano 1 ČL
sušené
tymián sušený ½ ČL
koriandr čerstvý 3 snítky
nakrájený nadrobno
fazole černé 2 konzervy
1 konzerva à 560 g, fazole propláchnuté a scezené
mražená kukuřice 120 g
povolená a okapaná, nebo množství okapané kukuřice z konzervy
jemné
mouka ovesná 60 g
nebo semletých nebo rozmixovaných vloček
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na pomazánku
bazalkové pesto 3 PL
zralé, dužina rozmačkaná
rajčata cherry 4 ks
nasekaná
koriandr čerstvý 2 PL
nadrobno nakrájený

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Formu na chlebíček dlouhou cca 22 cm vyložte pečicím papírem. Mleté lněné semínko smíchejte v misce se 125 ml vody a odložte do chladničky, než nachystáte zbytek sekané.

2

Na střední oheň postavte velkou pánev a rozehřejte v ní 1 lžíci olivového oleje. Pak vsypte cibuli, česnek, nakrájenou papriku, nastrouhanou mrkev a nakrájenou papričku jalapeño. Opékejte 5–7 minut, aby cibule zesklovatěla/zprůsvitněla a mrkev začala trochu měknout. Přesuňte do velké mísy a promíchejte s veškerým kořením, sušenými bylinkami i čerstvým koriandrem; odložte stranou.

3

V mixéru či food processoru rozsekejte najemno fazole z 1 konzervy. Přesuňte do mísy k ochucené zelenině a vmíchejte zbývající fazole, kukuřici, vločky, ovesnou mouku a namočené mleté lněné semínko z chladničky. Osolte, opepřete, ochutnejte a podle potřeby dolaďte další solí či kořením. Směs namačkejte do připravené formy a uhlaďte povrch, aby se pekla co nejrovnoměrněji. Sekanou pečte 40–45 minut, během pečení ji občas potřete olivovým olejem a ke konci zakryjte alobalem, pokud by příliš ztmavla. Vyjměte z trouby a nechte stát 10–15 minut, aby sekaná ,odskočila‘ od stěn formy. Pak ji opatrně vyklopte. Čím déle bude chladnout, tím spíše se nebude při krájení rozpadat.

4

Na pomazánku důkladně smíchejte v misce pesto, rozmačkané avokádo, nakrájená rajčátka a koriandr. Dolaďte podle chuti.

5

Plátky sekané podávejte potřené pomazánkou.

NĚCO NAVÍC
Sekanou můžete zamrazit až na 3 měsíce pevně zabalenou do potravinářské fólie nebo uzavřenou v pevném plastovém sáčku. Můžete ji zamrazit také přímo ve formě, pak stačí natěsno zakrýt jen vršek. V případě, že se chystáte sekanou mrazit, vynechte omáčku a udělejte ji čerstvou až k podávání.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín