Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slaný nákyp z mazance
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Do 50 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2923 kcal
Bílkoviny 144 g
Sacharidy 284 g
Tuky 130 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mazanec naslano? A proč ne! Mazanec je podobný briošce a se sýrem a šunkou mu to sluší. Zapečte ho ve formě slaného nákypu a uvidíte, jak si královsky pochutnáte.

Suroviny

+ na vymazání
nakrájené nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
nakrájené na kostičky, nebo šunka, nakrájená na kostičky
pečivo 400 g
mazanec nebo brioška, na plátky
sýr 200 g
nastrouhaný (ideální je kombinace comté, který je jemný, a nějakého výraznějšího – čedar, parmazán, old holland, gruyère...)
vejce 5 ks
mléko 500 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián snítky
čerstvý
pepř růžový
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací formu vymažte máslem.

2

Na másle zvolna opékejte cibuli, aby zesklovatěla, přidejte šunku či uzené a opékejte dozlatova. Vmíchejte česnek a ještě chvíli opékejte. Dejte stranou.

3

Plátky mazance skládejte do zapékací formy a prokládejte směsí šunky a cibule a sýrem. V míse prošlehejte vejce a mléko, osolte, opepřete a vše směsí zalijte. Navrch přidejte tymián. Dejte do trouby a pečte cca 30 minut. Posypte červeným pepřem a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/4

Apetit magazín