Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šunkofleky s hráškem
Šunkofleky s hráškem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šunkofleky s hráškem

4.8/5 Počet hodnocení: 18
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3481 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 421 g
Tuky 119 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oblíbené jídlo, které nám vařívaly maminky a babičky, jsme vylepšili o máslo a aspoň trošku ozdravili hráškem uvnitř a řepou vedle.

Suroviny

široké nudle a fleky 500 g
fleky nebo flíčky, my použili vlnité, můžete udělat domácí těsto (viz Něco navíc)
libové, na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
mražený hrášek 100 g
nebo obyčejný špek, na kostičky
vejce 7 ks
5–7 vajec (podle velikosti a chuti), prošlehaných
řepa
sterilovaná, lze nahradit kyselou okurkou, k podávání

Postup

1

Těstoviny a uzené maso dejte společně do vroucí osolené vody a uvařte je podle návodu na obalu těstovin, na poslední 2 minuty vsypte hrášek.

2

V remosce nebo pekáči rozpusťte máslo. Troubu předehřejte na 180°C (nehodláte-li využít remosku).

3

Slaninu (špek) mírně opečte na pánvi a potom ji i s uvolněným tukem přelijte do mísy, přidejte scezené flíčky s uzeným masem a hráškem a prošlehaná, osolená a opepřená vejce.

4

Směs promíchejte, přesuňte do pekáče či remosky a dejte zhruba na 15 minut zapékat, aby byly šunkofleky krásně zlaté a uvnitř hotové. Podávejte s nakládanou řepou a/nebo kyselou okurkou.

NĚCO NAVÍC

  • Těstoviny můžete připravit i domácí podle našeho receptu. Těsto rozválejte a nakrájejte na cca 1-1,5cm čtverečky, ty se pak vaří o trošku déle než nudle - nebo hlídejte a ochutnávejte jako Italové
  • Disponujete-li funkční starou remoskou s hliníkovou nádobou a děsí vás kontakt hliníku s připravovaným jídlem, můžete ji i v případě šunkofleků vyložit pečicím papírem. Podstatné ale je, že se papír ani vzdáleně nesmí dotýkat víka, aby nezuhelnatěl. Nádobu rovněž z tohoto důvodu neplňte až po okraj.
  • Namísto uzeného masa můžete těstoviny zapéct také se sušenými houbami, nejprve namočenými a pak podušenými na cibuli, předem opečenými na sádle a/nebo na slanině či na oleji s drceným česnekem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...